SAMENVATTING PERSBERICHT QUOTES BEELDMATERIAAL PARTNERS ARTIESTEN EN PROMINENTEN VOORGAANDE EDITIES
Kids Climate Conference 2014
Dé Nederlandse en Vlaamse klimaatconferentie voor en door kinderen

Samenvatting


Gezonde zeeën zijn onmisbaar voor mensen, dieren en planten. Maar helaas: door vervuiling, overbevissing en klimaatverandering gaat het wereldwijd niet goed met het water en alles wat er in leeft. Kinderen vinden het hoog tijd om in actie te komen! Daarom stond de Kids Climate Conference, die van 19 t/m 21 september in Het Heijderbos vlakbij Nijmegen werd gehouden, dit jaar in het teken van schone en gezonde oceanen.

De Kids Climate Conference, een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Center Parcs, begon drie jaar geleden als een klimaattop voor junioren. Het succesvolle initiatief is in korte tijd uitgegroeid tot een evenement om de creativiteit van kinderen te benutten voor oplossingen die bijdragen aan een leefbare aarde. Met het hoofdthema 'Zorg voor het water' haakte de Kids Climate Conference dit jaar in op een uitdaging waar wereldwijd veel aandacht voor is: schone zeeën en oceanen. Andere thema's die aan bod zijn gekomen: flora&fauna, voeding, recycling en klimaat. In Het Heijderbos vlakbij Nijmegen zijn meer dan 100 enthousiaste Nederlandse en Vlaamse kinderen van 8 tot 14 jaar drie dagen lang op zoek gegaan naar creatieve oplossingen voor een schonere toekomst.

De stichting Missing Chapter Foundation (MCF) heeft eveneens een belangrijke bijdrage aan het evenement geleverd. Prinses Laurentien van Oranje, oprichter en directeur van de Missing Chapter Foundation, is tijdens de conferentie in gesprek gegaan met kinderen over hun ideeën en oplossingen voor schone oceanen en een gezonde aarde. MCF stimuleert kinderen mee te denken over actuele thema's zoals energiegebruik en klimaatverandering. Zij brengen kinderen in gesprek met politici, directeuren van bedrijven en andere bestuurders. MCF waarborgt daarbij dat er terugkoppeling plaatsvindt over wat er met de ideeën van kinderen wordt gedaan.

Uit de klimaattop zijn heel wat ideeën en voorstellen voortgekomen. De twaalf meest originele en bruikbare zijn door een vakkundige jury uitgekozen, ondertekend door de initiatiefnemers van de top, en zullen uiteindelijk in de vorm van een Klimaatbundel aan verschillende overheidsinstellingen in Nederland én Vlaanderen worden aangeboden.

Deze 2014-editie van de Kids Climate Conference, met als credo 'Your Future, My Concern', was wederom een initiatief van een aantal profit en non-profit organisaties die natuur en milieu hoog op de prioriteitenlijst hebben staan. Workshops, presentaties, BN-ers en BV-ers, concerten... alle ingrediënten waren aanwezig voor een topevenement met een duidelijk doel: onze mooie aarde door te kunnen geven aan toekomstige generaties.

12 Stellingen:
 1. Een jeugdbeweging oprichten: "Jongeren voor Natuur" (JvN), waar alle activiteiten draaien rondom de natuur. Hier, bij KCC, zitten al 150 geïnteresseerde kinderen.
 2. Beste leiders van de wereld; in elk land moet er een kinderklimaatconferentie komen.
 3. Alle rivieren komen uit in de zee en dienen een soort "zeef" te krijgen, waardoor het plastic afval tegengehouden wordt en niet in de zee terecht komt. Dit plastic kan dan herbruikt worden.
 4. Plastic opnieuw waardevol maken door er meer spullen van te maken. Zo zullen mensen vrijwillig plastic uit de zee vissen voor hun bedrijfje, want de mens van tegenwoordig denkt alleen maar aan geld.
 5. Zeven aan een veerboot bouwen.
 6. Verpakkingen maken, die oplossen in zout water.
 7. Kinderen moeten hun ouders motiveren om meer streekproducten te kopen en moeten zelf mee boodschappen doen.
 8. Het water van de douche ook gebruiken voor het toilet.
 9. Per straat een eigen moestuin, een koe, een aantal kippen en een boomgaard.
 10. Een mechanisme maken om onderwater afval op te rapen.
 11. Elektrische boten maken, zodat er minder boten met olie varen; want olie in de zee is slecht voor de vissen.
 12. Milieu moet een vak worden op de middelbare school.

Quotes


"Je kan dromen van een betere wereld en een schoon milieu, maar hier op de derde Kids Climate Conference zijn de mooiste dromen omgezet naar super goede ideeën. Het was een fantastische dag."
Jean Henkens , Huisbioloog Center Parcs & Founding Father van Kids Climate Conference

"Het Wereld Natuur Fonds heeft een grote achterban van zeer betrokken kinderen. We weten hoe creatief zij kunnen zijn in het bedenken van oplossingen. Daarom is de Kids Climate Conference zo belangrijk. Kinderen gaan ons met duurzame ideeën helpen om klimaatverandering tegen te gaan. De aarde warmt zo namelijk snel op dat dieren en planten dat niet kunnen bijbenen. Gelukkig kunnen we nog veel doen om de natuur te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Er is nog een wereld te winnen, voor ons en volgende generaties."
Johan van de Gronden, Directeur Wereld Natuur Fonds

"Kinderen benaderen dilemma's en vraagstukken altijd met een frisse en positieve blik. Dat werkt aanstekelijk bij bestuurders en besluitvormers die uiteindelijk beslissingen moeten nemen voor een duurzame toekomst. Tijdens de gesprekken komen wezenlijke problemen aan de orde die door de kinderen met open vizier worden benaderd. Hun verfrissende logica leidt vaak tot innovatieve oplossingen. Ik hoop dat de stellingen en de ideeën van kinderen de Tweede Kamerleden en burgemeesters inspireren. Ik moedig hen aan om er ook echt mee aan de slag te gaan want dan realiseren de kinderen zich dat hun stem er toe doet."
Laurentien van Oranje, oprichter Missing Chapter Foundation

"Heijmans bouwt letterlijk en figuurlijk mee aan de KCC en is benieuwd naar alle knappe koppen!"
Heijmans

"PostNL levert een bijdrage aan de wereld om ons heen op die gebieden waar we goed in zijn. We beperken de uitstoot van CO2 en lopen voorop met nieuwe vormen van transport en bezorging, die bijdragen aan meer veiligheid en een beter milieu.
Zodoende zijn we ook partner van de Kids Climate Conference, omdat we het belangrijk vinden dat kinderen al vroeg besef krijgen hoe we kunnen zorgen voor een schonere toekomst."
Naud Frese, Directeur MKB & Major Accounts PostNL

"Het was bijzonder om te zien welke energie vrij kwam toen alle kinderen samen aan de slag gingen met hetzelfde doel. Door de workshops werd het probleem van de oceanen heel concreet en tijdens de inspiratiesessie onder leiding van Prinses Laurentien werd heel duidelijk hoeveel passie kinderen hebben voor het milieu en een betere wereld. De oplossingen die de kinderen aandroegen waren stuk voor stuk heel puur, eerlijk en in veel gevallen heel haalbaar! Daar kunnen veel Ouders van Nu nog heel wat van leren."
Hilde Tholen, hoofdredacteur Ouders van Nu

"Kinderen zijn de toekomst. Het is mooi om als partner een bijdrage te mogen leveren aan het stimuleren van kinderen, om ons vervolgens bij Albron weer verder te laten inspireren!"
Robert Visser, Directeur Albron Leisure.

"Zorg voor het water begint met ons gedrag op het vasteland. Zwerfafval aan de kust en op onze stranden vormt een groot probleem waarvoor we niet genoeg aandacht kunnen vragen. De Kids Climate Conference helpt ons aan nieuwe invalshoeken, ideeën en creatieve oplossingen dankzij de denk- en doekracht van een sterk gemotiveerde toekomstige generatie. Het is erg waardevol om hierin partner te kunnen zijn."
Helene van Zutphen, Directeur NederlandSchoon

"Het was geweldig. De kids gaan graag meehelpen burgemeesters groen te maken. Met een briljant idee: gewoon met de kinderen en de kleinkinderen van de burgemeesters praten, want die zijn het toch wel met elkaar eens."
Anna Schoemakers, Directeur Klimaatverbond

"Kinderen en dieren die elkaar vandaag ontmoeten, dat is echt goud waard. Een ervaring die nooit wordt vergeten. Dat wij als SZH deel uit mogen maken van dit prachtige evenement en de kinderen vol enthousiasme bezig zien met ons levend erfgoed, dat geeft ons veel hoop voor de toekomst van deze rassen."
Nonja Remijn, projectleider Stichting Zeldzame Huisdierrassen

"Een van de rechten uit het Kinderrechten Verdrag is dat kinderen het recht hebben om hun stem te laten horen, ook over hun eigen toekomst! Dit is precies wat hier gebeurt op de Kids Climate Conference. Een mooie plek om als UNICEF aanwezig te zijn."
Evita Nort - Marketing Specialist UNICEF Nederland
Saskia Fagnotti - Media Coördinator UNICEF Nederland

Juryleden

"Kinderen hebben de toekomst, maar de toekomst is niet alleen van hen! KCC is een geweldige manier om te zaaien. Uit de oogst kan alles en iedereen zijn voordeel halen"
Koert-Jan de Bruijn, juryvoorzitter

"150 kinderen bedachten 580 ideetjes om het milieu te verbeteren. Mochten alle volwassenen zo creatief zijn als kinderen, dan zou ons klimaat er een stuk beter voor staan"
Francis Noyen, adviseur MINA-raad Vlaanderen

"Als iets op deze conferentie duidelijk is geworden, dan is dat het aloude gezegde 'jong geleerd is oud gedaan'. We kunnen nog veel leren van onze kinderen. KCC2014 was ongelooflijk inspirerend voor alle Ouders van Nu."
Elsbeth Drijver, Eindredacteur Ouders van Nu

"Wauw, zoveel ideeën! Ik heb vooral gelet op de oplossingen voor gezonde oceanen. Wat ik zo goed vond is dat er ideeën waren om vervuiling op te ruimen, maar ook om het te voorkomen! Heel slim."
Ellen Hendrix, campagneleider oceanen Wereld Natuur Fonds

"Als gastheer en jurylid van de KCC ben ik enorm geïnspireerd door de kinderen, het is ongelofelijk dat kinderen van deze leeftijd zoveel onbevangen ideeën hebben over hoe wij de wereld kunnen veranderen. We zijn het ze dan ook verplicht!"
Jordy Tabor, General Manager Center Parcs Het Heijderbos


Kids Climate Conference 2014 in beeldVideo


Foto's
84
Overhandiging klimaatbundel 2014
Download afbeelding
84
Burgemeester De Koning van Gennep en mevrouw ir. Robberse van Rijkswaterstaat openen KCC2014
Download afbeelding
84
Een boom vol met oplossingen voor de milieuproblemen

Download afbeelding
84
In een schoon park is iedereen blij
Download afbeelding
84
Kinderen dragen ideeën aan
Download afbeelding
84
Laurentien van Oranje in interactie met kinderen
Download afbeelding
84
Laurentien van Oranje op Kids Climate Conference
Download afbeelding
84
Ontbijten op het Klimaatkamp
Download afbeelding
84
Lekker zitten bij het Klimaatvuur
Download afbeelding
84
Missing Chapter Foundation en Center Parcs gaan samenwerken
Download afbeelding
84
Plastic soep, wat een troep!

Download afbeelding
84
PostNL maakt KCC postzegel
Download afbeelding
84
Wij zijn supporter van SCHOON!
Download afbeelding
84
WWF luchtballon
Download afbeelding

 
Informatie Kids Climate Conference 2014
Persberichten Nederland
Persberichten België
Concept en Organisatie
Sarah De Rudder
Projectleider
E.
T. +32 2 416 47 64
 
Jean Henkens
Center Parcs
E.
Pers Info Nederland
Céline Wijnen
Perswoordvoerder
Open2Europe
E.
T. +33 1 55 02 27 92
 
Anne van Gemert
Perswoordvoerder
Open2Europe
E.
T. +33 1 55 02 15 06
Pers Info België
Lucia Sanchez
perswoordvoerder
Origami PR
E.
T. +32 2 539 07 04 / +32 475 38 79 82
 
Fabienne Smets
perswoordvoerder
Origami PR
E.
T. +32 2 539 07 04 / +32 477 27 82 42
Q&A
Initiatiefnemers
Hoofdpartners
Partners
Plattegrond KCC
Artiesten en Prominenten
Meer weten over de voorgaande edities ?